bovenfoto

Bloemenweiderondleidingen Hoofdorp en omgeving - 11 t/m 14 Juni 2020

Op vele plekken in en om Hoofddorp heeft Stichting MEERGroen i.s.m. de gemeente, bedrijven en Recreatie schap Spaarnwoude bloemen weides aangelegd. Niet 1 type, maar eenjarige akkerkruiden, meerjarige weides, orchideeënweides, verticale muurtuinen en zelfs een duinvallei, midden in de Haarlemmermeer. Van nu tot in september bloeien die met steeds verschillende soorten. Dat is biodiversiteit stimuleren in de praktijk. Op dit moment bloeien de akkerkruiden waar klaprozen, korenbloemen, gele ganzenbloem, maar ook ratelaars en sommige soorten orchideeën op hun mooist.

Voor belangstellenden:

 • - in de soortenrijkdom;
 • - de technieken van beheer en;
 • - geïnteresseerden die willen helpen bij het beheer om ze optimaal in bloei te houden;
 • - of om zelf bloemenweides aan leren te leggen, worden er op donderdag avond 11, vrijdag avond 12, zaterdag 13 en maandavond wandel- en fietstochten gehouden onder deskundige begeleiding. Ook individuele en groepsafspraken daarna zijn mogelijk.

Het gaat om de volgende terreinen:

 • - Donderdag 11, 20 uur : Wandeling: bloemenweide park 2020: Verzamelen in de kas naast Scorpius
 • - Vrijdag 12, 20 uur: Fiets tocht Bloemenweides Ijtocht zone: Verzamelen Kruispunt Ravensbos/Leenderbos
 • - Zaterdag 13: Werkdag van 10 tm 15 uur Jansonius Natuur stook nabij Fort Hoofddorp en Hospice Bardo : De hele periode wij beschikbaar op het terrein en kunnen nog veel hulp gebruiken
 • - Zaterdag 13, 20 uur: wandeling Duinvallei Groen Carre Zuid: verzamelen: Parkeerplaats Hoofdweg bij Rond weg /N201 Hoofddorp
 • - Maandag 14: 20 uur: wandeling buurtgroen en bloemweides Houtwijkerveld: verzamelen bij nr 8

Voor meer informatie:

Franke van der Laan: info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490.

Zo wordt het de komende weken weer!

Miljoen gratis bomen voor klimaat en biodiversiteit - November 2020 t/m maart 2021

MeerBomen logo

Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda slaan de handen ineen om komende winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. De meeste van deze bomen en struiken zullen het Nederlandse platteland gaan opfleuren in de vorm van heggen en hagen rondom boerenakkers en erven. Maar iedereen kan aanspraak maken op gratis plantgoed - van burger tot school tot bedrijf tot gemeente -, want de natuur produceert ieder jaar een overdaad aan zaailingen. Wanneer deze onder deskundige ecologische begeleiding met vrijwilligers worden verzameld en elders geplant, kunnen we met weinig middelen een geweldige uitbreiding van natuur genereren en tegelijkertijd CO2 opslaan. Iedereen kan helpen via www.meerbomen.nu.

Grootschalige actie nodig voor de toekomst

De vier organisaties vinden dat de ecologische crisis waar we in verkeren, een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie vereist. Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Bomen planten is de goedkoopste maatregel om CO2 vast te leggen, zeker als je gebruik maakt van de gratis kracht van de natuur. Er liggen dan ook vele plannen om Nederland de komende jaren van meer bomen te voorzien. Daarnaast geven bomen verkoeling, vormen ze een thuis voor vele diersoorten en zorgen voor een betere waterhuishouding. De organisatie zal er alles aan doen om veel kinderen te betrekken en om het planten zoveel mogelijk uit te voeren met en door de nieuwe generatie, want het gaat om het behouden van hun toekomst.

Gratis bomen, hoe werkt dat?

Regulier worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Dit zal altijd zo blijven, maar daarnaast is er een andere voor de hand liggende maar weinig gebruikte bron voor plantgoed: de natuur. Bomen en struiken planten zich ieder jaar voort, sommige soorten doen dat met duizenden tegelijk. Veel natuurbeheerders halen overtallige zaailingen weg als ze niet gewenst zijn en versnipperen deze. MEERGroen heeft inmiddels 13 jaar ervaring met het verzamelen en weggeven van zo’n 100 verschillende veelal inheemse planten- en bomensoorten. Zo zorgen zij al 13 jaar voor meer groen in tuinen, erven en pop-up parkjes. Tijdens de Nationale Boomfeestdag van 2020 gaven zij ruim 100.000 bomen weg. De helft staat nu bij boeren die zijn aangesloten bij Caring Farmers en de andere helft bij consumenten in de tuin.

Lees meer over De MEERGroen methode.

Plant- en oogstlocaties

Kijk op de kaart voor oogst of plantdagen bij jou in de buurt. Wil je een plant- of oogstlocatie aanmelden, klik dan hier.

Jaarlijkse boomweggeefactie - Vanaf 18 Maart 2020: tbv klimaat & biodiversiteit

Rond het begin van de lente wordt elk jaar de jaarlijkse Nationale Boomplantdag gehouden. Zo ook weer op woensdag 18 maart. Stichting MEERGroen helpt inwoners graag hun tuin te vergroenen en organiseert ook dit jaar weer haar jaarlijkse Boomweggeefactie. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de biodiversiteit: bomen en struiken bieden insecten en vogels de benodigde beschutting en voedsel.

Maar liefst 100.000 boompjes zijn er afgelopen winter verzamelt van wel 100 verschillende soorten. Van sleedoorn tot goudwilg, van rode druif tot wilde appel, van sering tot kamperfoelie. Voor elke tuin of erf zit er wel iets geschikts bij! Dus wil je je tuin ontdoen van tegels en wil je gaan voor groen? Kom dan een boompje halen bij MEERGroen. Het enige wat wij daarvoor terugvragen is dat men Stichting MEERGroen vrijblijvend steunt met een gift voor wat men vindt dat het waard is. En: hoe groener je je tuin of terrein wilt inrichten, hoe meer bomen er mee mogen. Deze boompjes kunnen ook aan gemeld worden voor het boomplant record van de boomplantdag.

Hoe komt MEERGroen aan de boompjes?

Stichting MEERGroen heeft onder andere stukken bos in ecologisch beheer. En aangezien de natuur ontzettend productief is (een ‘blije’ boom produceert ieder jaar duizenden zaailingen), kunnen wij die jonge boompjes verwijderen en bewaren. Die zaailingen zijn op de plek waar ze groeien vaak een plaag en verdrukken de oorspronkelijke begroeiing, maar op een andere plek, komen ze weer goed van pas. Vandaar dat wij jaarlijks zoveel boompjes weg te geven hebben. Sinds het begin van 2008 zie je hoe we ieder jaar meer hebben weg te geven:

Aantal bomen per jaar

Klimaatbos

Van de 100.000 zaailingen worden er zeker 60.000 in verschillende klimaatbossen en voedselbossen geplant in samenwerking met Urgenda, Caring Farmers en de Floriade Flevoland. Het is onze ambitie om deze manier om natuurkrachten en zelfwerkzaamheid in te zetten en verder op te schalen onder de vlag van Future Forest.

Van wanneer tot wanneer kan ik boompjes ophalen?

De weggeefperiode loopt van: woensdag 18 maart tot circa 1 april. Openingstijden (met speciale ontvangst & informatie) in Park2020 (Scorpius, Hoofddorp, nabij Delta Development Group, Taurusavenue 60) steeds van 10.00 tot 17.00 uur op: woensdag 18 maart, donderdagmorgen 19, zaterdag 21, maandag t/m donderdag 23 t/m 26 maart, zaterdag 28, en maandag 30 maart t/m donderdag 2 april zolang de voorraad strekt. En verder op afspraak. De actie loopt volgens het principe: wie het eerst komt…

Welke soorten zijn beschikbaar?

Zie hier (PDF) de volledige lijst van 75000 stuks van 95 soorten van 8 maart. Op 18 maart zijn dit er 100,000.

Voor meer informatie:

Franke van der Laan: info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490.

Waar de bomen vandaan komen...

Meer of minder Eiken Processie, Buxus Rupsen of natuur. Wat doen we er aan? - 22 februari 2020

Workshop insectenhotels, mezenkasten en vleermuizen kasten maken op 22 februari: 10 tot 17 uur, bij GAMMA Hoofddorp Burendag 2019

Het is nog volop winter, maar binnen komt het voor jaar en de zomer weer met alle lusten en lasten. Dat geldt ook voor de natuur. In heel veel tuinen zijn de busxus-struiken opgegeten door de buxus mot rupsen, de bijen hebben het moeilijk omdat er in de steriele gazonnetjes en betegelde tuinen geen eten te vinden is en de eikenprocessierups rukt ook al op.

Veel mensen vinden het tegenwoordig klap lastig om met dit soort zaken om te gaan en grijpen daarom la te snel naar de gifspuit. Maar er zijn ook talloze natuur vriendelijke mogelijkheden: Je kunt je tuin natuurvriendelijk inrichten met meer bloeiende stuiken en kruiden en verstop plekjes, die bijen en (vooral sluipwespen) aantrekken die eitjes leggen in de rupsen van de buxus mot.

Veel mensen vinden het tegenwoordig klap lastig om met dit soort zaken om te gaan en grijpen daarom la te snel naar de gifspuit. Maar er zijn ook talloze natuur vriendelijke mogelijkheden: Je kunt je tuin natuurvriendelijk inrichten met meer bloeiende stuiken en kruiden en verstop plekjes, die bijen en (vooral sluipwespen) aantrekken die eitjes leggen in de rupsen van de buxus mot.

Stichting MEERGroen geeft op zaterdag 22 februari voorlichting over ecologisch beheer, er kunnen nestkasten en insectenhotels gekocht en gemaakt worden (leuk knutselen voor iedereen en speciaal voor ouders met kinderen) en vanaf 18 maart tot 1 april wordt de boomweggeefactie gehouden (op Park 2020 bij het station) waar vrijwel gratis bomen en struiken te beschikking gesteld worden om tuinen natuurvriendelijk in te richten.

MEERGroen in RTV NH Strijders programma - 5 jan 2020

Hoe halen we de OVERMAAT aan CO2 uit de lucht om (o.a.) de klimaatcrisis het hoofd te bieden? Het tot 8 minuten ingekorte levensverhaal van Franke van der Laan, met daarin zijn permanente strijd om in een samenleving, die mensen en economie centraal stelt, aandacht te vragen voor een meer ecologisch verantwoorde inrichting. Dat bracht hem via natuurstudie, biologie studeren, ontwikkelingshulp in Mozambique, het Hoofdkwartier van de FAO in Rome, een onderzoeksbureau, de ICT industrie en de patatindustrie top - down niet verder. Daarom ging hij sinds 2004 bottom-up via een heemtuin en zijn Stichting MEERGroen.

Het refrein van zijn leven is, dat korte termijn economie altijd voorrang kreeg over lange termijn ecologie. Maar als een strijder geeft hij, om de toekomst van zijn kinderen, nooit op. De nieuwste poging om weer op VN niveau te komen, is het plan om burgerparticipatie en natuurkrachten in te zetten om 50-100 jaar tijd te winnen, voor het structureel oplossen van de klimaatcrisis. En dat plan is de aanleg van zoveel klimaatbossen wereldwijd, dat in 20- 30 jaar tijd de overmaat aan CO2 uit de lucht vaste gelegd gaat worden.

NLDoet projecten 13 & 14 maart 2020

Stichting MEERGroen draait om burgerparticipatie in ecologisch beheer. NLdoet is voor ons een belangrijke manier om met nieuwe mensen en bedrijven in contact te komen. Dat heeft een tweeledig doel: zowel met NLDoet willen we met zoveel mogelijk mensen werken, maar MEERGroen werk jaarrond in wel 30 projecten. Dus we willen via NLDoet in contact komen met mensen die vaker willen komen en mensen die die op andere dagen dan NLDoet willenkomen werken. Eigenlijk hebben we bijna liever dat er op ander dagen gewerkt wordt, want met NLDoet zijn er altijd al veel mensen actief. Zulke afsprakenkunnen bilateraal met de coördinator gemaakt worden via 06-48226490 of info@stichtingmeergroen.nl.

Aan de volgende 8 MEERGroen projecten kunt u op 13 en 14 maart 2020 meedoen (voor meer info zie op de NLdoet site via de link)
Voor alle projecten geldt: of op geven via de NLdoet website (zie de links onderstaand) of via direct contact met de coördinator.

Heemstede

 1. 1: Natuurspeelplaats Meermond
  Vrijdag 13 maart (en elke vrijdag om de 14 dagen)
 2. 2: Landgoed Groenendaal Heemstede
  Vrijdag 13 (en elke vrijdag om de 14 dagen)
 3. 3: Het Sorghbosch
  Vrijdag 13 maart: (en spoedig elke zaterdag)
 4. 4: Het Sorghbosch
  Zaterdag 14 maart (en spoedig elke zaterdag)

Haarlemmermeer

 1. 5: Rotsentuin
  Zaterdag 14 maart (en maandagmiddag om de 14 dagen)
 2. 6: Natuurtuin Houtwijkerveld
  Vrijdag 13 maart
 3. 7: Natuurtuin Houtwijkerveld
  Zaterdag 14 maart
 4. 8: Orchideeënweide beheren
  Groene Carre Zuid Vrijdag 13 maart
 5. 9: Voedseltuin Park 2020
  Vrijdag 13 maart (en elke maandag tm donderdag)
 6. 10: Jansonius Natuur strook: Centrum Hoofddorp
  Vrijdag 13 maart
 7. 11: Jansonius Natuur strook: Centrum Hoofddorp
  Zaterdag 14 maart
 8. 12: IJtocht ecologische zone Floriande en Overbos
  Zaterdag 14 maart (en maandagmiddag om de 14 dagen)

Aanleg Groene Oase

28 maart t/m 4 april 2017

Op het Raadhuisplein in Hoofddorp lag tot een jaar geleden een skatebaan, die afgekeurd is geworden. De winkeliersvereniging Hoofddorp Centrum heeft deze plek aangegrepen om er een groene speelplek van te maken die het centrum opfleurt.

Ron Blom tuinen heeft aarde gestort en een aantal grote fruitbomen in kisten geplaatst. Op verzoek van de winkeliersvereniging heeft MEERGroen met zijn vrijwilligers de verdere inrichting gedaan en ook wordt er gekeken of we het beheer kunnen gaan doen. Dat heeft tussen 28 maart en 4 april geresulteerd in het planten van ruim 1000 boompjes en fruit stuiken, twee wilgentenen kunstwerken (hut en boot) en het en wilgen tenen maskeren van het hek. Daarnaast ook het plaatsen van 2 insectenhotels, het planten van 400 viooltjes en 200 mediterrane kruiden en alle boomspiegels op het Raadhuisplein met een bijenbloemen-mengsel voorzien. Een en ander, het tot doel om een zo lang mogelijke bloei mogelijk te maken.

Heemstede

Mei, april 2017

Groenendaal

Naast het verwijderen voor namelijk esdoorn zaailingen op inmiddels een ha of 18 hebben we het plan opgevat om de vrij gekomen bodem ruimte aantrekkelijker te maken door het uitplanten van stinzenbollen. De gemeente heeft daarvoor € 5000 ter beschikking gesteld waarvoor 40.000 bolletjes gekocht kond en worden (van 6 soorten). Maar wat je als gemeente niet, en als vrijwilligers organisatie wel kunt doen, is na het bollenseizoen contact op nemen of er geen restpartijen over zijn. Dat viel dit jaar extra mee met maar liefst 200.000 stuks (voor €500) van 25 soorten. Daar zijn we fa Uittenbogaard zeer erkentelijk voor.

Maar daarmee waren de mogelijkheden geenszins uitgeput. Er werden in Aerdenhout namelijk vier nieuwe villa’s in een stinzsentuin gebouwd. En dan blijft er weinig over van die bolletjes. Daarom zijn we (met toestemming van de eigenaar) een bollen red actie begonnen met een school. In twee werkdagen zijn er eerst 60.000 en later 100.000 wilde hyacintenbollen op gegraven en in Groenendaal terecht gekomen. En tussen de bedrijven door ook nog 20.000 daslookjes uit De Heimanshof.


Bijenlint

Op 19 april wordt het Vandalisme bestendige insectenhotel waar een aantal vrijwilligers bijna een jaar aan gebouwd hebben opgeleverd. Het moet komen staan bij enkele bloemen weide naast het Oude Slot in Heemstede. Het weegt ca 2500 kg omdat het massief is gemaakt en vol gestort is met beton.

Op die dag (eigenlijk 22 april) is het namelijk Earth Day, dan wordt er landelijk extra aandacht aan bijen en bijenlinten gegeven, maar dan zijn er geen scholen actief. Bij ons insectenhotel leggen we die dag een bloemenweide aan van 700 m2 met de Valkenburg school, die ons al vaker geholpen heeft. Helaas bleek dat er voor dit hotel een bouwvergunning aangevraagd moet worden (niet voor de 10 andere vandalisme bestendige hotel s die we elders geplaatst hebben…) dus het hotel wordt wel getoond, maar pas na afloop van de procedure geplaatst.

'Bomen om bij weg te dromen'

14 fiets- en wandelroutes langs monumentale en bijzondere bomen

Op dinsdag 10 maart 2015 presenteert de stichting M.E.E.RGroen 14 fiets- en wandelroutes en een informatief boekje over monumentale en bijzondere bomen in de Haarlemmermeer. Het zijn 'Bomen om bij weg te dromen'. Het eerste exemplaar zal door Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, overhandigd worden aan de eigenaren van de oudste bomen in de Haarlemmermeer.
Het gaat om bomen die ouder zijn dan 160 jaar, dus van voor de drooglegging van de polder. Hoe dat kan, wordt tijdens de presentatie uitgelegd. Ook belangstellenden en andere eigenaren van bomen op de routes zijn van harte welkom en kunnen een exemplaar van de route waarin hun boom is op genomen tegemoet zien.

omslag bomenboek

'Bomen om bij weg te dromen' is het resultaat van vier jaar research door Franke van der Laan en Ans Röling. Zij doorkruisten de hele polder, spraken met eigenaren over de historie van de boom en zijn omgeving en legden de bomen op foto vast. Met deze educatieve uitgave willen zij de kracht, schoonheid, de ecologische waarde en de economische waarde van oude bomen onder de aandacht brengen en bewoners verbinden met hun leefomgeving.

De routes zijn vanaf medio maart als set van 14 met boekje en als losse routes te koop bij boekhandel Stevens in Hoofddorp en bij De Heimanshof.

'Bomen om bij weg te dromen' is een project van stichting M.E.E.RGroen in samenwerking met De Heimanshof.

 

Locatie presentatie: restaurant Hoofdvaartkerk,
Hoofdweg 774 te Hoofddorp.
Datum: dinsdag 10 maart 2015
Ontvangst: 16.00 uur
Start programma: 16.30 uur
Eindtijd: 17.15 uur

 

Lees meer over de routes die in het boekje zijn opgenomen. U kunt ze op deze site downloaden.